niedziela, 1 lutego 2015

Piersi kurczaka w marchewce

Gdy już znudzą się wszelkie kotlety ,nuggetsy i tym podobne przypominam sobie o tym kurczaku w marchewce.Choć moja rodzinka go uwielbia staram sie nie serwowac go im zbyt często ,żeby im sie nie przejadł i pozostał takim daniem na specjalne okazje,gdy chcę im zrobic cos szczególnie dobrego.






Składniki
1 duży podwójny filet z kurczaka
6 marchewek
łyżeczka cukru
ok łyżeczki soku z cytryny, no może dwie
sól,pieprz
olej
mąka
woda

przygotowanie

Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę tak mniej wiecej wielkości połowy pudełka zapałek.Marchew myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.Pokrojone mięso obsmażamy na gorącym oleju ,wyjmujemy i odstawiamy na chwilę.Na tą samą patelnię wrzucamy pokrojoną marchew i smazymy ją kilka minut mieszając.Nastepnie skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy łyżeczkę cukru,jeszcze chwilę wszystko smażymy ,dodajemy mięso i zalewamy wodą tak aby wszystko było przykryte.Całość doprowadzamy do wrzenia ,nakrywamy pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu jakieś 40 minut.Po tym czasie rozprowadzamy mąkę zimną wodą i zagęszczamy naszą potrawę.Na koniec pozostaje tylko doprawić do smaku solą i pieprzem.

smacznego

1 komentarz: