sobota, 28 lutego 2015

Pierś indyka w pomarańczach


Nie przepadam za sztucznymi sklepowymi wędlinami w których nie wiadomo co tak naprawde jest i jaka jest w nich zawartość mięsa.Dlatego wolę je robić sama,kupić kawałek ładnego mięsa ,doprawić ulubionymi przyprawami i upiec.Smak takiej domowej wędliny jest nie porównania z tym co dostajemy w sklepie.
składniki
1,2 kg piersi z indyka
sól
pieprz ziołowy
papryka słodka
majeranek
sok z jednej pomarańczy
3 łyżki oleju

ponadto
siatka masarska lub sznurek do obwiązania mięsa
naczynie żaroodporne

Mięso myjemy,osuszamy i nacieramy przyprawami, wkładamy do siatki masarskiej ,lub obwiazujemy sznurkiem bawełnianym.Odstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę.Po tym czasie wkładamy mięso do naczynia żaroodpornego dodajemy olej i polewamy sokiem z pomarańczy,naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika.Pieczemy ok 1,5 godziny w temperaturze 180-200 stopni.

smacznego




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz