sobota, 8 sierpnia 2015

Nalewka z kwiatów czarnego bzu

choć na zbieranie kwiatów bzu jest już dużo za późno warto jednak zapamiętać ten przepis i wykorzystać go w przyszłym roku.Nalewka z kwiatów czarnego bzu jest pyszna ,niezwykle aromatyczna,szybka i prosta w przygotowaniu i ten smak.........niebo w gębie.

składniki:
50 kwiatów czarnego bzu
3 litry wody niegazowanej mineralnej
1i 1/2 kg cukru
55g kwasku cytrynowego
3 butelki wódki 0,7
i w wersji mocniejszej którą polecam szklanka spirytusu.

wykonanie:
Kwiaty bzu rozkladamy na białym płótnie aby wszelki niechciane robactwo wyszło.Pozbawione ''gości''kwaity zalewamy wodą mineralną i odstawiamy na 24 godziny.Radzę przykryć bo zapach nie jest najpiekniejszy.Po tym czasie wodę odlewamy dobrze odciskamy kwiaty ,żeby zyskac jak najwięcej aromatu.Wodę po kwiatkach gotujemy  dodajemy cukier i kwasek cytrynowy.Studzimy i mieszamy z alkoholem.Nalewke możemy przefiltrować i rozlac do butelek.Do spozycia nadaje sie juz po kilku dniach.

z podanej ilosci wychodzi ok 11-12 butelek nalewki.

smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz