niedziela, 30 sierpnia 2015

Pikantna pasta paprykowa, pikantny sos paprykowy

Absolutnie rewelacyjny przepyszny sos-pasta z papryki ,który  jest wprost idealny do wszelkiego rodzaju kanapek,sprawdzi sie jako sos do makaronu,jest doskonałym dipem do nachos,chipsów czy co tylko nam wpadnie do głowy.Swietnie smakuje jako dodatek do mięs,ziemniaków i wielu innych dań.
Po prostu krótko mówiąc jest  REWELACYJNY mozna się w nim zakochać od spróbowania pierwszej łyżeczki.
A na dodatek jest bardzo prosty w przygotowaniu,najbardziej pracochłonną czynnością jest oczyszczenie papryki i jej pokrojenie.





Składniki:

3 kg słodkiej papryki (nie musi być idealnie piękna gdyż i tak ją pokroimy i zmielimy)
7  wiekszych strąków papryczki chili
7 ząbków czosnku
7 lisci laurowych
2 łyżki soli
1/2 kg cukru
1 szk octu 10%
1/2 szk oleju
3 słoiczki koncentratu pomidorowego ( taki 190-200 g)
1 łyzka suszonej bazylii
1 łyzka ziół prowansalskich

  ( Myslę że 6 strąków  wystarczy dla milosników mniej pikantnych potraw 7 to ilość idealna dla mnie.Gotowy sos można  podrasować dodając mielone chili w proszku)

Wykonanie:
Papryki myjemy,czyścimy z gniazd nasiennych i pesteczek,kroimy w mniejsze kawałki i wraz z obranym czosnkiem mielimy w maszynce do mięsa na drobnym sitku.




Zmieloną paprykę gotujemy na małym ogniu 15 minut.Mieszamy od czasu do czasu aby sos sie nie przypalił.
Dodajemy pozostałe składniki i gotujemy kolejna 15 minut na małym ogniu mieszając.
Gorący przekładamy do słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy 10-15 minut

sos nadaje sie do spozycia juz nastepnego dnia

smacznego




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz