piątek, 28 listopada 2014

Kurczak po wietnamsku

Uwielbiam takie szybkie dania,kiedy wracam z pracy i nie chce mi sie długo stać przy garach.Kuczaka robi sie po prostu błyskawicznie prawie tak szybko ile trwa zamówienie podobnego dania na wynos.No z czasem oczekiwania na dostawę oczywiście ale kto by zwracał uwage na takie drobnostki.


2 duże cebule
3 ząbki czosnku
1 łyżka słodkiej papryki
1/2 łyżki ostrej papryki(dla lubiacych bardzo ostre dajemy jedna całą łyżkę)
1 łyżka curry
30ml ciemnego sosu sojowego
sól,pieprz
3 łyzki oleju
3 łyzki cukru
i oczywiście mięso kurczaka jeden podwójny filet lub 2 -3 udka
w zasadzie polecam uzywać udek gdyż mięso z piersi jest bardziej suche.
kilka łyżek kukurydzy konserwowej

Mięso kroimy w większą kostkę powiedzmy mniej wiecej wielkości polowy pudełka zapałek,ale to juz kwestia gustu.Mieszamy je z przecisniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami i odstawiamy na chwilę.
W tym czasie na głębokiej patelni rozpuszczamy cukier z olejem.Mieszamy aż nabierze ciemno złotego koloru i wrzucamy w to naszego kurczaka.Mieszamy szybciutko i podlewamy wodą .Dusimy wszystko razem kilka chwil ,dolewamy sos sojowy i dorzucamy pokrojoną w piórka cebulę.
Gotujemy pod przykryciem jakieś 20-25 minut pod koniec dodajemy kukurydzę.

Podajemy z ryżem

smacznego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz