wtorek, 25 listopada 2014

chleb z prażoną cebulką

Piekąc ten chleb trzeba starannie pozamykać drzwi i okna bo inaczej zapach wydobywający sie z piekarnika  ściągnie do nas wszystkich sąsiadów ,którzy będą chcieli spróbować choćby okruszynkę.






składniki:
65 dag mąki pszennej
425 ml ciepłej wody
2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
40g drożdży
5 łyżek prażonej cebulki


Mąkę,sól i olej wymieszac w dużej misce
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie ,gdy zaczną sie ''ruszać'' dodać do mąki i dokładnie wyrobić.Odstawić do wyosnięcia.Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodać cebulkę i ponownie lekko wyrobić.Z ciasta uformować bochenek chleba wylozyć na blachę posypaną mąką i naciąć na wierzchu i zostawić do ponownego wyrośniecia.W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni.
Chleb pieczemy ok 50 minut.

smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz