sobota, 23 maja 2015

szwedzki tort kanapkowy

Czym zaskoczyć jubilata który nie przepada za słodkimi wypiekami?Odpowiedź jest tylko jedna -szwedzki tort kanapkowy.
Zresztą nie tylko jubilat był zaskoczony,który przypadkiem zobaczył moment dekorowania tortu i stwierdził -CO TY ROBISZ????SALAMI DO TORTU?????? KTO TO BEDZIE JADŁ?????,ale zaskoczeni byli też goscie ,którzy pierwsze co zrobili to zaczeli fotografować to smaczne dzieło ;)





składniki:
1,5 opakowania chleba tostowego
3 opakowania serka twarogowego  naturalnego po ok.300g
 4-5 jajek ugotowanych na twardo
rzodkiewki
szczypior
majonez
sól ,pieprz

Do dekoracji
plasterki wędlin,sera
pomidorki koktajlowe
rzodkiewki i co nam przyjdzie do głowy

wykonanie:
Ugotowane na twardo jajka i obrane ze skorupki scieramy na tarce o grubych oczkach i mieszamy z jednym opakowaniem serka.Dodajemy 1-2 łyżki majonezu doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy wszystko dokładnie.
Drugie opakowanie mieszamy z pokrojoną w drobną kostkę rzodkiewką,1-2 łyżkami majonezu solą i pieprzem
Ostatni serek mieszamy z posiekanym szczypiorkiem ,1-2 łyzkami majonezu i doprawiamy sola i pieprzem.
Masy powinny być dobrze doprawione ,wyraziste w smaku.

Na desce  bądź prostokatnej paterze na ciasto ukladamy pierwszą warstwę z chleba tostowego (wiekość dowolna ja akurat 3 kromki na 4)
smarujemy masą szypiorkową na to kolejne kromki chleba ,masa jajeczna i kolejna warstwa z chleba tostowego,masa rzodkiewkowa i kolejna warstwa tostów.Z kazdego serka zostawiamy trochę masy które mieszamy ze sobą i smarujemy wierz i boki tortu.
Teraz pozostaje nam tylko dekoracja ale jej wykonanie zalezy tylko od panstwa wyobraźni.
Tort wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz