środa, 25 lutego 2015

3 bit

3 bit to ciasto dla wszystkich milosników słodyczy ale niekoniecznie lubiacych lub umiejących pieczenie.Herbatniki przekladane masą krówkową,kremem karpatkowym a na wierzchu delikatna bita smietana obsypana wiórkami tartej mlecznej czekolady.Ciasto robi się bajecznie łatwo i bajecznie szybko a smakuje po prostu ....bajecznie ;)

składniki
Duża paczka herbatników 330 g(tak ok 75 sztuk)
gotowa masa kajmakowa krówkowa w puszce (bo kto by się bawił w wielogodzinne gotowanie skondensowanego slodzonego mleka)
śmietana kremówka 36% 500ml
3 łyzki cukru pudru
ok 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilosci gorącej wody

krem karpatkowy
1,5 szk mleka
1 czubata łyżka mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
3/4 szk cukru

1 żółtko
1 kostka margaryny

wykonanie
zaczynamy od ugotowania budyniu na krem karpatkowy.
W połowie szklanki mleka  rozrabiamy mąki z cukrem waniliowym.
Pozostałą ilość mleka(1 szk) gotujemy i do gotujacego sie mleka wlewamy rozrobioną makę.Mieszamy i gotujemy chwilę na małym ogniu aż masta zgęstnieje i zpozbędzie sie ''surowizny''
uwaga lubi sie przypalać.
Budyń zostawiamy do całowitego wystudzenia.
Kostkę margaryny ucieramy z żółtkiem i ciągle ucierając dodajemy po łyżce zimnego budyniu.

Dużą blachę do ciasta wykladamy pierwszą warstwą herbatników,na nie rozsmarowujemy masę krówkową,którą możemy wczesniej chwilę podgrzac w gorącej wodzie,wtedy łatwiej ja rozsmarować.Na masie krówkowej układamy drugą warstwę herbatników a na nie dajemy krem karpatkowy.Na niego znów układamy herbatniki i na koniec wykladamy śmietanę ubitą z cukrem pudrem i żelatyną.
Wierzch ciasta posypujemy wiórkami czekolady

Ciasto  najlepiej smakuje i dobrze sie kroi po kilku godzinach spędzonych w lodówce,kiedy to herbatniki stana się miękkie.dlatego najlepiej przygotować je dzień wczesniej.
smacznego


2 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie :)! Może kiedyś jak będę miał możliwość to wypróbuję :) Na oko cenowo ile wychodzi upieczenie takiego ciasta ? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. witam :) koszt ciasta nie powinien przekroczyć 20 złotych.pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń