piątek, 7 sierpnia 2015

Krokodylki,ogórki z chili

Ogórki na bardzo bardzo pikantnie,  na 1000% zadowolą amatorów ostrych smaków.Pikantne z ledwo wyczuwalną nutą słodyczy.Jedząc je myslisz to juz ostatni a jednak wyciągasz ręke po następnego.Wciągające jak strzelanie z folii bąbelkowej ;) Idealnie pasują do przegryzanie slodkich wódeczek.
Naprawdę pyszne i tak naprawdę wbrew pozorom  bardzo niewiele z  nimi pracy.

Składniki:
3 kg ogórków
4 łyżki soli
2-3 łyżki sproszkowanej chili
2 główki czosnku
10 łyżek oleju

zalewa:
1,5 szk octu
1 kg cukru  ,tak wiem wydaje się to zbyt duzo ale uwierzcie  ten cukier jest bardzo mało wyczuwalny

wykonanie:

Ogórki myjemy i kroimy w połówki ,ćwiartki którw możemy przekroić jeszcze wpół jesli ogórki są dość duże.zasypujemy solą ,mieszamy i odstawiay na 6 godzin.(ja robie je wieczorem i zostawiam na całą noc)
Rano odcedzamy,wody z nich broń boże nie wylewamy tylko chowamy do lodówki.Odcedzone ogórki mieszamy z chili ,wrzucamy pokrojony czosnek(który rónie dobrze możemy obrać i pokroić wcześniejszego dnia wieczorem) i zalewamy  gorącym olejem.Całość ładnie mieszamy i odstawiamy na 12 godzin lub do naszego powrotu z pracy ;)



Po tym czasie ogórki układamy w słoikach,dolewamy paprykowo olejową zalewę.
Gotujemy zalewę z 1 i 1/2 szk octu i 1 kg cukru zalewamy przygotowane ogórki i mocno zakręcamy.Jeśli zalewy octowo cukrowej mamy za mało  uzupełniamy pozostałą wodą z ogórków. ,.
W zasadzie na tym etapie mozna zakończyć pracę ale ja dla pewności pasteryzuje je w gorącej wodzie jeszcze 5 minut.
Teraz mamy pewność ,że nasze ogórki są zabezpieczone przed psuciem się.
z podanej ilości wychodzi 10 słoiczków po dżemie.
 jesli chcemy zrobić ogórki z podwójnej porcji dajemy 1i 1/2 kg cukru.
smacznego



9 komentarzy:

  1. Super pychota uwielbiam piekło w gębie he he polecam ale trzeba mieć naprawdę odporne gardło
    Pozdrawiam szefową kuchni

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziekuję za pozdrowienia i równiez pozdrawiam .... choc miło by było wiedziec kogo :)

      Usuń
  2. naprawdę z 1 kg cukru ? wydaje mi sie to sporo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak myślałam, że to bardzo dużo cukru ale w efekcie końcowym nie czuć tej słodyczy

      Usuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten olej trzeba podgrzać tak? Bardzo gorący ma być ?

    OdpowiedzUsuń