piątek, 2 stycznia 2015

zupa meksykańska


No to zaczynamy w Nowym Roku :)

Zupa meksykańska to ulubione danie mojego połówka... jedno z wielu ;) Łatwa w przygotowaniu, gęsta,pikantna i bardzo bardzo smaczna.

składniki:
0,5kg mielonego mięsa wieprzowego
1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
1 puszka kukurydzy konserwowej
1 puszka czerwonej fasoli
1 litr soku pomidorowego
przyprawa do kuchni meksykańskiej
sos chili słodko pikantny
sól, pieprz, odrobina oleju

Przygotowanie:
mięso mieszając podsmażamy na patelni na odrobinie oleju doprawiamy przyprawą meksykańską(tak trochę mniej niż pół opakowania),obsmażone wrzucamy do garnka i zalewamy sokiem pomidorowym.Dorzucamy pokrojoną paprykę a za chwilę odsączoną kukurydzę i fasolę.Całość mieszamy  i gotujemy na wolnym ogniu jakies 20 minut.Doprawiamy solą pieprzem i sosem chili,mozemy dodac jeszcze przyprawy meksykńskiej.Dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze chwilkę do połączenia sie smaków i wlewamy do miseczek.Podajemy posypaną tartym żółtym serem.

smacznego


1 komentarz:

  1. Najpysziejsza z pysznych najlepsza na ostro polecam . Druga polowka:)

    OdpowiedzUsuń