niedziela, 25 stycznia 2015

Pavlova

Deser który sprawia ,że od samego patrzenia przybywa mi w biodrach ;)

Składniki
5 białek
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
25 dag cukru
szczypta soli

500 ml śmietany 36% lub 30%
2-3 łyżki cukru pudru
owoce

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Białka ubijamy na pianę dodając szczyptę soli,gdy piana jest prawie sztywna dodajemy łyżeczkę soku z cytryny i stopniowo nie przerywając ubijania dodajemy po trochu cukier i mąkę ziemniaczaną.Białka są ubite gdy masa jest gęsta  gładka i błyszcząca.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia na którym rysujemy okrąg o srednicy 22 cm.Możemy użyć do tego spodu z tortownicy.
Masę wykładamy na papier zostawiając na środku wgłębienie w które po upieczeniu wypełnimy bitą śmietaną.Wkładamy blache do piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 120 stopni.Bezę suszymy w piekarniku 2-2,5 godziny ( w zalezności jak nam piecze piekarnik) i studzimy ją przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

 Schłodzoną śmietanę ubijamy dodając cukier puder, ilośc cukru dobieramy do swoich upodobań ,ja wolę gdzy jest mniej slodka.
Bitą śmietanę wykladamy na wystudzoną bezę i ozdabiamy owocami.


smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz