poniedziałek, 13 lipca 2015

Bułki z jagodami,jagodzianki

Czym pachnie lato?Dla mnie lato pachnie bułkami z jagodami wyjętymi własnie z piekarnika.Nie wyobrażam sobie lata bez tych owoców.Pamietam z dzieciństwa wielkie wyprawy na jagody z rodzicami.Wstawalismy wczesnie , bo mielismy wyruszyć juz o piatej rano,mama szykowała jakieś kanapki picie na drogę i wsiadalismy na rowery i jechalismy kilka km do wielkiego boru na jagody.
Zbieralismy jagody cały dzień ,tak żeby z takiej jednej wyprawy starczyło i na sok nastawiany przez mamę i wygrzewający się w wielkim słoju w najsłoneczniejszym oknie.I na pierogi z jagodami i zupę jagodową i na bułki oczywiście.
Lubiłam te wyprawy i do dziś bardzo mile je wspominam.
Dziś choć sama nie chodze zbierać jagód,dzięki mojej teściowej,która uwielbia je zbierać. mogę rozpieszczać nimi rodzinę i wspominać dawne lata.



Składniki
1 kg maki
szk cukru
3 jajka  + jedno roztrzepane do smarowania bułek
100g drożdży
2 szk mleka
1 cukier waniliowy
1/2 kostki margaryny
2 łyżki oleju


i oczywiście jagody



Wykonanie:
Drożdże rozprowadzamy w letnim mleku ze szczyptą cukru,odstawiamy w ciepłe miejsce aż zaczna ''sie ruszac''
Do dużej miski wsypujemy mąkę,dodajemy cukier,cukier waniliowy, i roztarte drożdże.Wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut.Nastepnie dodajemy 3 jajka,roztopioną chlodną margarynę,olej i dobrze wyrabiamy.Znów odstawiamy w ciepłe miejsce aż ciasto nam ładnie wyrośnie.Dla pewności żeby ładnie wyroslo miske przyprywamy bo ciasto nie lubi przeciągów.
Z wyrosniętego ciasta dloniami opruszonymi maką formujemy małe kuleczki ktore rozpłaszczamy nadziewamy jagodami posypaneymi cukrem i odrobina maki,zlepiamy i kladziemy na  blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Smarujemy z wierzu roztrzepanym jajkiem.
Bułki pieczemy w 170 stopniach 20-25 minut


smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz