poniedziałek, 22 września 2014

Suszone pomidory

suszone pomidory w oleju czyli lato zamknięte w słoiku


5 kg pomidorów najlepiej mięsistych typu Lima
myjemy i przekarawamy na połówki
układamy na blasze piekarnika
U mnie 5 kg mieści się akurat na trzech blachach piekarnika
Dla wygody blachy wykładam folią aluminiową.

 posypać ulubionymi ziołami i solą
włożyć do piekarnika i suszyć w temperaturze 100 stopni ok 6 godzin
drzwiczki piekarnika zostawiamy leciutko uchylone,ja wkladam między nie drewnianą łyżkę
co jakiś czas dobrze jest zamienić blachy miejscami,żeby pomidorki równomiernie się suszyły.
Pod koniec suszenia można wybierać pomidorki już ususzone.
Pomidory powinny być  sprężyste nie wysuszone na wiór.

I  teraz dalsza część
bo wysuszone pomidory mozemy zapakować w woreczki foliowe i zamrozić, do  dłuższego przechowywania .Potem w miarę potrzeby pomidorki wyjmujemy rozmrażamy i zalewamy olejem.

Lub co podobno jest mniej trwałe( nie wiem bo u mnie znikają w zastraszającym tempie) zapakować  do wymytych i wyparzonych sloików.Do słoików dodajemy po pokrojonym ząbku czosnku odrobinie soli i dodajemy ulubione zioła ,u mnie zioła prowansalskie i oregano .Ułozone zalać gorącym ale NIE WRZĄCYM olejem.Pamiętajmy, że pomidorki chłoną olej i pęcznieją wiec nie upychajmy ich pod samą pokrywkę.


smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz