sobota, 9 września 2017

Strogonow

Dziś przepis na bardzo znane i popularne danie z kuchni rosyjskiej,strogonow a właściwie boeuf strogonow.Danie  robi się zazwyczaj z polędwicy wołowej pokrojonej w cienkie paseczki ale pyszne wychodzi też z mięsa wieprzowego lub nawet z kurczaka.




Składniki:
0,5 kg polędwicy wołowej lub schabu wieprzowego
2 duże cebule
0,5 kg pieczarek
3 ogórki kiszone
bulion
koncentrat pomidorowy
śmietana
sól,pieprz
masło i olej do smażenia

Wykonanie:
mięso myjemy, osuszamy,kroimy na cienkie paseczki,solimy, pieprzymy i obsmażamy na patelni na mieszance oleju i masła.Smażymy na rumiano i przekładamy do garnka o grubszym dnie,zalewamy bulionem tak troche powyżej poziomu mięsa.Cebulę obieramy i kroimy w dużą kostkę,obsmażamy na tej samej patelni na pozostałym tłuszczu,obsmażona cebulę dodajemy do mięsa a na patelni smażymy obrane i pokrojone w pół plasterki pieczarki.Podsmażone dodajemy do mięsa i dusimy ok 40 minut.Jesli jest potrzeba dolewamy trochę bulionu.Po 40 minutach dodajemy dwie lub trzy łyżeczki koncentratu pomidorowego i dusimy jeszcze 40 minut.Trzy łyżki śmietany hartujemy kilkoma łyżkami gorącego sosu z duszenia mięsa,mieszamy i dolewamy do potrawy.Ogórki kroimy w kostke dodajemy do garnka,całość doprawiamy solą i pieprzem i chwilke jeszcze dusimy.
Gotowe danie podajemy z ryżem lub zjadamy z chlebkiem.

Smacznego

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz