sobota, 27 lutego 2016

Placki po węgiersku,placki ziemniaczane,bliny

Placki ziemniaczane z dodatkiem mięsno warzywnego pikantnego sosu.... no czy może być coś lepszego?
 Placki ziemniaczane,bliny

1 kg  ziemniaków
1 cebula
1 jajo
1-2 łyżki mąki pszennej
sól pieprz
olej do smażenia

Ziemniaki obieramy i  ścieramy na tarce na malutkich oczkach,cebulę traktujemy tak samo jak ziemniaki czyli obieramy i tarkujemy.Jeśli ziemniaki są bardzo wodniste możemy odlać trochę płynu.
Do ciasta wbijamy jajo dodajemy mąkę,przyprawy i wszystko razem mieszamy.
Placki smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju.

Sos do placków po węgiersku:
1/2 kg łopatki wieprzowej
1 papryka
1/2 kg pieczarek
2 duże cebule
2 łyzki koncentratu pomidorowego
olej do smażenia
mąka pszenna
woda
sól ,pieprz,ostra i słodka papryka

wykonanie:
Mięso myjemy i kroimy w średnią kostkę,obsypujemy mąką i obsmażamy na rumiano na oleju.Przekładamy do garnka i zalewamy wodą trochę ponad poziom mięsa.Na tym samym oleju podsmażamy obraną i pokrojoną w piórka cebulę.Podsmażoną cebulę dodajemy do mięsa i dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok 40 minut.Po tym czasie dodajemy pokrojone grubo pieczarki i pokrojoną paprykę,dodajemy koncentrat i doprawiamy do smaku,dusimy jeszcze 20 minut.Jeśli sos wydaje sie nam zbyt rzadki możemy zagęścić go odrobiną mąki wymieszanej z zimną wodą.

Placki polewamy sosem i podajemy z łyżeczką kwaśnej smietany.

smacznego

1 komentarz: