niedziela, 14 lutego 2016

Kurczak na ryżu

 Obiad który robi się praktycznie sam,idealny gdy nie chcemy spędzać pół dnia w kuchni bo tu wystarczy tylko kilka minut przygotowań a reszta robi się sama.A co najważniejsze wykonanie go nie jest wcale skomplikowane i kazdy nawet poczatkujacy kucharz poradzi sobie z nim bez problemu.Skladniki dania jak i jego ilość możemy modyfikować według swojego uznania i smaku.

W tym wypadku obiad przygotowywany był na większa ilość porcji.












Składniki:
4 torebki ryżu
4 udka kurczaka lub 8 podudzi lub pałek
przyprawa do kurczaka
sól
duża cebula pokrojona w piórka
dowolna mieszanka warzyw mrozonych lub jeszcze lepiej świeżych

zalewa


1 kostka masła
4 łyżki keczupu
1 kostka bulionowa
5 szklanek wody
2 ząbki czosnku
2 łyzeczki soli
2 łyżeczki papryki slodkiej
2 łyzeczki papryki ostrej( danie będzie dośc pikantne więc jesli wolimy łagodniejsze dajemy mniej )
1,5 łyzeczki mielonego pieprzu

Wykonanie:
Składniki zalewy dodajemy do garnka i wszystko razem zagotowujemy.
Mieso myjemy (ewentualnie dzielimy na mniejsze porcje jesli uzywamy całych udek) przyprawiamy solą i przyprawą do kurczaka,odstawiamy na chwilę do lodówki.
Do dużego naczynia żaroodpornego wsypujemy ryż na to wykładamy pokrojoną w pióra cebulę dodajemy ulubione warzywa i zalewamy przygotowaną zalewą.Na to wykładamy przyprawione mięso i przykryte naczynie wkladamy do piekarnika
Pieczemy w 180 stopniach przez godzinę pod przykryciem potem jeszcze pół godziny bez przykrycia do zrumienienia się miesa.
smacznego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz