poniedziałek, 13 października 2014

Ruskie pierogi

ulubione pierogi mojej córki






ciasto:

30 dag mąki
ok pół szklanki gorącej wody
1 łyżka oleju
szczypta soli

farsz:
1kg ugotowanych  ziemniaków
kostka białego sera (250g) lub troszkę więcej
1 duża cebula
masło roslinne
sól,pieprz
 Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na zloty kolor na maśle roślinnym.
Ugotowane ziemniaki  i ser przeciskamy przez praskę,mieszamy dodajemy usmażoną cebulkę,doprawiamy solą i pieprzem,dokładnie mieszamy.Farsz powinien być lekko przesolony i pieprzny.

Z mąki, oleju ,soli i wody zagniatamy elastyczne ciasto.Odcinamy kawałek i rozwałkowujemy na cienki placek.Szklanką wykrawamy kółka ciasta i nakładamy na  nie po łyżeczce farszu.Brzegi pierogów dokladnie zlepiemy.

Gotowe pierogi gotujemy w dużej ilości posolonej wody z dodatkiem oleju.Pierogi gotujemy 6 minut od ich wypłynięcia.

Podajemy z posypane usmażonymi skwarkami z cebulką.
Pyszne są też odsmażone na masełku

smacznego







2 komentarze:

  1. Nie dziwie się, że są to ulubione pierogi Pani córki bo są naprawdę przepyszne ! Dziękuje bardzo za ten przepis, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Najpyszniejsze jakie jadłem! :)

    OdpowiedzUsuń