niedziela, 31 marca 2019

Popękane ciasteczka

Mocno czekoladowe i mega słodkie ciasteczka i tak piękne ,że nie sposób przejść obok nich obojętnie.Przepis znaleziony gdzieś na pinterescie.

Składniki:

2 tabliczki gorzkiej czekolady
60g  margaryny lub masła
150g cukru
200 g mąki
2 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
kilka kropel aromatu waniliowego
cukier pudr do obtoczenia  ciasteczek

Wykonanie:
Czekoladę z margaryną rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy.
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy wystudzona czekoladę,delikatnie mieszamy,dodajemy mąkę,proszek do pieczenia ,sól i aromat waniliowy.Mieszamy i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.Po tym czasie z masy wyrabiamy w dłoniach  nieduże kule.Wkładamy jeszcze na chwilę do lodówki następnie obtaczamy w cukrze pudrze i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.Ciasteczka po wyjęciu z piekarnika są mięciutkie,lekko twardnieją po wystudzeniu.Studzimy na kratce.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz