sobota, 7 listopada 2015

domowe rafaello

Ostanio w fejsbukowej grupie kulinarnej zapanowała moda na domowe rafaello,nie bylo dnia ,żeby ktos tego nie przygotował i nie chwalił jakie to pyszne.Skusiłam się i ja o zrobienie tych słodkości bo oryginalne rafaello wprost uwielbiam.
To co wyszlo jest bardzo dobre i bardzo przypomina smak prawdziwego więc pewnie jeszcze nie raz pojawi sie na moim stole :)



Składniki
migdały (opakowanie 200g)
20 dag wiórek kokosowych
20 dag masła
18-20 dag cukru
25 dag pełnego mleka w proszku
125ml wody

wykonanie:
Cukier rozpuszczamy w gorącej gotowanej wodzie i odstawiamy do calkowitego wystygnięcia.
Do wystudzonej wody dodajemy 10dag wiórek kokosowych, mleko w proszku i miekkie masło.Całość chwile miksujemy lub mieszamy dokladnie łyżką i masę odstawiamy do lodówki na minimum godzinę,
W tym czasie migdała sparzamy gorącą wodą i obieramy ze skórki.
Gdy masa już stwardnieje formujemy niewielkie kuleczki w środek wkładamy migdał i obtaczamy w pozostałych wiórkach kokosowych. gotowe kuleczki wkladamy ponownie do lodówki na jakieś 3 godziny.
Polecam robić naprawdę małe kuleczki gdyż większe będą troszkę zapychające.Ale to juz jak kto lubi ;)

smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz