niedziela, 6 września 2015

Leczo z chorizo i cukinią

Sierpień i wrzesień rozpieszczają nas swoimi darami,stragany uginają się od kolorowych warzyw i owoców.Tu czerwieni się i złoci się piękna papryka,tam wygrzewaja sie w słońcu dorodne czerwone pomidory.Nie można przejść obok nich obojetnie,na sam ich widok cieknie slinka a gdy pomyslimy co mozna z nich wyczarować.....
Dziś wyczarujemy pyszne leczo z warzywami pokrojonymi w grubą kostkę i nie rozgotowanymi na miazgę bo lubię czuć w potrawach chrupkość warzyw.




Składniki:
4 duże kolorowe papryki
4 cebule
4 duże pomidory
kilka pieczarek
cukinia
kiełbasa chorizo
olej
przyprawy

Wykonanie:
W garze rozgrzewamy  niewielka ilość oleju i smażymy na nim pokrojone w plasterki chorizo,dodajemy pokrojoną w dużą kostkę cebulę,chwilę dusimy aż sie zeszkli i dodajemy  umytą i pokrojoną paprykę,pokrojone pieczarki i obrane ze  skórki pokrojone pomidory i pieczarki.Dusimy to wszystko razem na sam koniec dodajemy pokrojoną cukinię.dusimy 20-30 minut lub jesli lubimy bardziej miękkie warzywa trochę dłużej.Doprawawiamy do smaku solą,pieprzem, papryką i gotowe.

smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz