sobota, 27 lutego 2016

Placki po węgiersku,placki ziemniaczane,bliny

Placki ziemniaczane z dodatkiem mięsno warzywnego pikantnego sosu.... no czy może być coś lepszego?
 Placki ziemniaczane,bliny

1 kg  ziemniaków
1 cebula
1 jajo
1-2 łyżki mąki pszennej
sól pieprz
olej do smażenia

Ziemniaki obieramy i  ścieramy na tarce na malutkich oczkach,cebulę traktujemy tak samo jak ziemniaki czyli obieramy i tarkujemy.Jeśli ziemniaki są bardzo wodniste możemy odlać trochę płynu.
Do ciasta wbijamy jajo dodajemy mąkę,przyprawy i wszystko razem mieszamy.
Placki smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju.

Sos do placków po węgiersku:
1/2 kg łopatki wieprzowej
1 papryka
1/2 kg pieczarek
2 duże cebule
2 łyzki koncentratu pomidorowego
olej do smażenia
mąka pszenna
woda
sól ,pieprz,ostra i słodka papryka

wykonanie:
Mięso myjemy i kroimy w średnią kostkę,obsypujemy mąką i obsmażamy na rumiano na oleju.Przekładamy do garnka i zalewamy wodą trochę ponad poziom mięsa.Na tym samym oleju podsmażamy obraną i pokrojoną w piórka cebulę.Podsmażoną cebulę dodajemy do mięsa i dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok 40 minut.Po tym czasie dodajemy pokrojone grubo pieczarki i pokrojoną paprykę,dodajemy koncentrat i doprawiamy do smaku,dusimy jeszcze 20 minut.Jeśli sos wydaje sie nam zbyt rzadki możemy zagęścić go odrobiną mąki wymieszanej z zimną wodą.

Placki polewamy sosem i podajemy z łyżeczką kwaśnej smietany.

smacznego

poniedziałek, 15 lutego 2016

Różyczki z ciasta francuskiego i jabłek

bardzo efektowny i szybki deserek,który cieszy zarówno oko jak i nasze brzuszki.

składniki:

Opakowanie ciasta francuskiego
czerwone jabłka
3 łyżki dżemu morelowego
sok z połówki cytryny
woda
cukier puder

wykonanie:
Jabłka kroimy na połówki wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy w cieniutkie plasterki,wkladamy do miseczi i zalewamy wodą z sokiem z połówki cytryny.Wstawiamy na 3 minuty do mikrofalówki.
Ciasto francuskie kroimy w pasy smarujemy dżemem wymieszanym z odrobina wody i na brzegu ciasta układamy plasterki jabłek tak by wystawały ponad ciasto i tworzyły falbankę.Ciasto skladamy na pół i  zwijamy rulonik tworząc różyczki.Ukladamy w blaszce do mufinek i pieczemy w 180 stopniach ok 30 minut. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem

smacznego

niedziela, 14 lutego 2016

Kurczak na ryżu

 Obiad który robi się praktycznie sam,idealny gdy nie chcemy spędzać pół dnia w kuchni bo tu wystarczy tylko kilka minut przygotowań a reszta robi się sama.A co najważniejsze wykonanie go nie jest wcale skomplikowane i kazdy nawet poczatkujacy kucharz poradzi sobie z nim bez problemu.Skladniki dania jak i jego ilość możemy modyfikować według swojego uznania i smaku.

W tym wypadku obiad przygotowywany był na większa ilość porcji.












Składniki:
4 torebki ryżu
4 udka kurczaka lub 8 podudzi lub pałek
przyprawa do kurczaka
sól
duża cebula pokrojona w piórka
dowolna mieszanka warzyw mrozonych lub jeszcze lepiej świeżych

zalewa


1 kostka masła
4 łyżki keczupu
1 kostka bulionowa
5 szklanek wody
2 ząbki czosnku
2 łyzeczki soli
2 łyżeczki papryki slodkiej
2 łyzeczki papryki ostrej( danie będzie dośc pikantne więc jesli wolimy łagodniejsze dajemy mniej )
1,5 łyzeczki mielonego pieprzu

Wykonanie:
Składniki zalewy dodajemy do garnka i wszystko razem zagotowujemy.
Mieso myjemy (ewentualnie dzielimy na mniejsze porcje jesli uzywamy całych udek) przyprawiamy solą i przyprawą do kurczaka,odstawiamy na chwilę do lodówki.
Do dużego naczynia żaroodpornego wsypujemy ryż na to wykładamy pokrojoną w pióra cebulę dodajemy ulubione warzywa i zalewamy przygotowaną zalewą.Na to wykładamy przyprawione mięso i przykryte naczynie wkladamy do piekarnika
Pieczemy w 180 stopniach przez godzinę pod przykryciem potem jeszcze pół godziny bez przykrycia do zrumienienia się miesa.
smacznego