niedziela, 20 września 2015

Kluski śląskie

Uwielbiam kluski śląskie, polane gęstym sosem z dodatkiem duszonego mięsa to po prostu kwintesencja smaku.Będąc jeszcze młodą i niedoświadczoną panią domu próbowałam je robić ale efekt mył mizerny ,zamiast pieknych okrągłych klusek wyszła mi szara breja.Teraz po latach gdy nabrałam juz troszkę kulinarnego doświadczenia znów spróbowałam zmierzyć sie z wyzwaniem ;)
Tym razem się udało :) kluski wyszły przepyszne,napewno nie raz jeszcze zagoszczą na moim stole.



składniki:
1 kg ziemniaków
1 jajko
mąka ziemniaczana
ok łyżeczki oleju
sól, pieprz

wykonanie :

Ziemniaki obieramy,gotujemy w osolonej wodzie i jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę.Przekładamy do miski i za pomocą noża dzielimy na  4 częsci ,jedną częśc wyjmujemy i  w puste miejsce wsypujemy makę ziemniaczaną,makę lekko uklepujemy tak aby zrównała się z częscią ziemniaków.Następnie dodajemy wyjęte ziemniaki ,wbijamy jedno jajo dodajemy trochę oleju, solimy i pieprzymy do smaku i wyrabiamy na gładką masę.Jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy makę ziemniaczaną.Z masy formujemy niewielkie kulki lekko spłaszczamy dlonią i palcem robimy niewielkie zagłębienie.
Kluski wrzucamy na gotującą się osoloną wodę niewielkimi partiami  i gotujemy ok 5 minuty od wypłyniecia.
Zbyt duża ilość klusek może spowodować zbytnie ochłodzenie wody co w efekcie doprowadzić może do rozpadania sie klusek.
smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz