kolejna zupa, która zasmakowała rodzince.Podana ze chrupiacą bagietką jest idealna na chłodne jesienno-zimowe dni.Zupke wypatrzyłam na sznupkowym blogu.
składniki
250 dag czerwonej soczewicy
1,3 l wody
20 dag wędzonego boczku
marchew,cebula,por,
2 ziemniaki
2 łyzki koncentratu pomidorowego
sól,pieprz,majeranek,cukier,oregano
mleko lub smietanka 30%
Do gotującej sie wody wrzucamy pokrojonego pora,marchew i sciętą skórę z boczku,gotujemy 20 minut.Ziemniaki obieramy kroimy w kostkę,soczewicę płuczemy.dodajemy do gotujacej sie zupy.Doprawiamy majerankiem, cukrem ,oregano tak po pół łyzki.Solimy i pieprzymy ,pieprzu nie żałujemy.gotujemy jakieś 20 minut,W tym czasie na patelni rumienimy pokrojony w kosteczkę boczek i pokrojoną cebulkę.do zupy dodajemy koncentrat i sprawdzamy smak jesli potrzeba dodajemy jeszcze przypraw.Wyjmujemy z zupy skórkę z boczku a zupę miksujemy. Dodajemy odrobinę mleka lub smietanki, wrzucamy podsmazony boczek(część zostawiamy do posypania na talerzu)
chwilę jeszcze podgrzewamy na małym ogniu i gotowe.
nalewamy do talerzy i zjadamy
smacznego
Soczewicę kupiłam już parę miesięcy temu. Niestety brakło mi weny do gotowania. A szkoda, bo jak się dziś okazało zupa jet przepyszna!
OdpowiedzUsuńcieszę się ,że zupa smakowała
OdpowiedzUsuńjak sie okazuje mozna i zdrowo i smacznie ;)
na razie nie dotarło do mnie że to zdrowo
OdpowiedzUsuńważniejsze że to smacznie :D