robiony na zamówienie koleżanki,mam nadzieję,że sie podobał i smakował
Podstawą jest tort ananasowy
Biszkopt
5 jaj
1 szk cukru
1/2 szk mąki pszennej
1/2 szk mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka wody
Białka oddzielić od żółtek,ubić na sztywną pianę.Cały czas ubijając dodać cukier, żółtka i po łyżeczce wody i octu.Mąki z proszkiem do pieczenia wymieszać z masą jajeczną,przelozyc do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą.Piec ok 45 minut w 180 stopniach.Po wystudzeniu przekroić na dwa lub 3 krążki.
Poncz
3/4 szk wody przegotowanej
łyzka soku z cytryny
łyzka soku pomarańczowego
łyzka cukru
wszystko połączyć i nasączać krążki biszkoptu.
Krem
Kostka masła
torebka budyniu waniliowego bez cukru
4 żółtka
łyzka cukru
puszka ananasów
Ananasy odsączyć,sok wlac do garnka i zagotować.Budyń rozprowadzić w szklance wody,wsypać cukier,wlać do wrzącego soku i mieszając chwile gotowac aż zgęstnieje
Wystudzić.
Masło utrzec na puch ucierając dodawać po jednym żółtku i łyzce zimnego budyniu.Wymieszać z pokrojonymi ananasami.Kremem przekladac krążki biszkoptu.
Masa cukrowa
ok. 80 dag cukru pudru
50 g glukozy ( w proszku)
4 łyżeczki żelatyny
70 ml zimnej wody
3 łyzeczki margaryny ,,Planta,,
olejek migdałowy lub rumowy
żelatynę rozpuscić w gorącej wodzie
wsypac glukoze,
uważać ,zeby papka się nie zagotowała! Jeśli sie zagotuje należy zacząć od nowa
Dodać Plantę i zdjąć miskę z ognia zanim tłuszcz całkowicie się roztopi.
Wlac olejek migdałowy połączyć papkę z cukrem pudrem, wyrabiać aż masa będzie plastyczna .
cukier puder należy dosypywać stopniowo. Jesli uznasz ,ze masa ma odpowiednią konsystencję to nie dosypuj więcej .
Jeśli masa jest zbyt klejąca dodaj cukru, jesli będzie zbyt sucha dodaj Planty
Gotową mase cukrową można wałkować na blacie posypanym mąka ziemniaczanąlub cukrem pudrem.
Mase można zabarwić barwnikami spozywczymi .
smacznego
Arcydzieło !
OdpowiedzUsuńzbyt wiele wad jak na arcydzieło ;) ale najwazniejsze, że dzieciaczki były zachwycone :)
OdpowiedzUsuń