Wiele razy spotkałam się z pytaniem -Czym różnią się klopsiki od pulpetów?
moim skromnym zdaniem róznica polega na tym,że klopsiki obsmażamy przed włożeniem do sosu a pulpety wkładamy do garnka surowe.
Jesli sie mylę będe wdzieczna za sprostowanie :)
klopsiki
400 dag mięsa mielonego wieprzowego
1 srednia cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki bułki tartej
1 jajo
sól ,pieprz,słodka papryka
mąka
sos pomidorowy
puszka krojonych pomidorów
łyżeczka koncentratu pomidorowego
1/2 szk wody(opcjonalnie)
1 kostka rosołowa
2 listki laurowe
5 ziarenek angielskiego ziela
sól ,pieprz,odrobina kucharka
1-2 łyżki śmietany
Do mięsa dodajemy posiekaną drobno cebulę,przeciśnięty przez praskę czosnek,wbijamy jajo dosypujemy bułkę tartą ,przyprawiamy do smaku i dokładnie wyrabiamy.Z wyrobionej masy formujemy kulki wielkości małej mandarynki i obtaczamy je w mące.Następnie obsmażamy na rumiano na gorącym oleju. W tym czasie przygotowujemy sos,do garnka wlewamy pomidorki wlewamy wodę jeśli chcemy mieć więcej sosu,dodajemy kostkę rosołową i łyżeczkę koncentratu,dajemy listek laurowy,ziele angielskie i przyprawy ,całość zagotowujemy.Zrumienione klopsiki wrzucamy do sosu pomidorowego.gotujemy jakieś 40 minut na małym ogniu.Nastepnie klopsiki wyjmujemy,sos blendujemy,ponownie wstawiamy na gaz ,próbujemy czy nie trzeba jeszcze doprawić jesli tak to doprawiamy ,zaprawiamy smietanką i ponownie wkładamy klopsiki.
podajemy z ziemniaczkami i ulubioną surówką
smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz