ulubione pierogi mojej córki
ciasto:
30 dag mąki
ok pół szklanki gorącej wody
1 łyżka oleju
szczypta soli
farsz:
1kg ugotowanych ziemniaków
kostka białego sera (250g) lub troszkę więcej
1 duża cebula
masło roslinne
sól,pieprz
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na zloty kolor na maśle roślinnym.
Ugotowane ziemniaki i ser przeciskamy przez praskę,mieszamy dodajemy usmażoną cebulkę,doprawiamy solą i pieprzem,dokładnie mieszamy.Farsz powinien być lekko przesolony i pieprzny.
Z mąki, oleju ,soli i wody zagniatamy elastyczne ciasto.Odcinamy kawałek i rozwałkowujemy na cienki placek.Szklanką wykrawamy kółka ciasta i nakładamy na nie po łyżeczce farszu.Brzegi pierogów dokladnie zlepiemy.
Gotowe pierogi gotujemy w dużej ilości posolonej wody z dodatkiem oleju.Pierogi gotujemy 6 minut od ich wypłynięcia.
Podajemy z posypane usmażonymi skwarkami z cebulką.
Pyszne są też odsmażone na masełku
smacznego
Nie dziwie się, że są to ulubione pierogi Pani córki bo są naprawdę przepyszne ! Dziękuje bardzo za ten przepis, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńNajpyszniejsze jakie jadłem! :)
OdpowiedzUsuń