Miały być kotlety z kurczaka ale zachciało mi sie coś bardziej pokombinować i tak powstała pyszna tarta na francuskim cieście.
Składniki:
Opakowanie ciasta francuskiego
podwójny filet z kurczaka
brokuł
330 ml śmietany 18%
3 jajka
trochę tartego żółtego sera
słodka papryka
zioła prowansalskie
przyprawa do kuchni meksykańskiej
mielona gałka muszkatołowa
sól
pieprz
2 łyżki oleju
Wykonanie:
Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w drobną kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką,odrobiną ziół prowansalskich i przyprawą meksykańską dodajemy olej i odstawiamy na 15 minut.Następnie mięso obsmażamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Brokuła myjemy dzielimy na małe różyczki i gotujemy 7 minut w posolonej wodzie z łyżeczką cukru.Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Śmietanę mieszamy z jajkami doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Formę na tartę smarujemy masłem i wykładamy ciastem francuskim, ciasto nakłuwamy widelcem.
na cisto wykładamy różyczki brokuła usmażone mięso i zalewamy masą jajeczną i posypujemy tartym serem.
pieczemy 30-35 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.
Podajemy po przestudzeniu.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz