Zawsze gdy słyszałam o zupie rybnej myślałam o czymś o silnym smaku i zapachu ryby, nie zachęcało mnie to do jej spróbowania a wręcz przeciwnie.Dopiero w ubiegłoroczne wakacje skusiłam się o jej spróbowanie i po prostu zakochałam sie w jej delikatnym ,niesamowicie pysznym smaku.Spróbowałam odtworzyć jej smak w domu i powiem ,że zupka wyszła całkiem całkiem dobra i jeszcze nie raz zagości na moim stole.
Składniki:
gatunki i ilość ryb jest dowolna w moim wypadku było to:
20 dag fileta z łososia
20 dag polędwicy z dorsza
1,5 litra bulionu
2 marchewki
1 pietruszka
opcjonalnie 2 ziemniaki
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
liść laurowy
4 ziarnka ziela angielskiego
sól ,pieprz ,chili
Wykonanie:
Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce na grubych oczkach i dodajemy do gotującego się bulionu.Ziemniaki obieramy , kroimy w niedużą kostkę , dodajemy do garnka wraz z zielem angielskim i liściem laurowym.Gotujemy 20 minut.Ryby myjemy kroimy w kostkę dodajemy do zupy,dodajemy koncentrat i przyprawy.gotujemy jeszcze 10-15 minut na małym ogniu.Doprawiamy do smaku,zupa powinna byc lekko pikantna.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz