Przygotowany w ten sposób ma bardzo ciekawy smak inny smak,napewno jeszcze kiedyś zagości w mojej kuchni.
jeden średni kalafior (lub duży podzielony na różyczki)
3-4 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/4 łyżeczki ostrej papryki(jeśli lubimy)
sok z cytryny
olej
prażone na suchej patelni płatki migdałowe do posypania
Wykonanie:
Z kalafiora wycinamy głąb ,tak żeby kalafior nam się nie rozpadł.W miseczce mieszamy olej przeciśnięty przez praskę czosnek,sól i papryki.Całość mieszamy ze sobą i mieszanką smarujemy kalafiora.Wkładamy do naczynia żaroodpornego,skrapiamy sokiem z cytryny i nakrywamy lekko folią.Wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika.
Pieczemy ok 40-50 minut,po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy kolejne 15-20 minut pozwalając się mu zrumienić.
Upieczonego posypujemy płatkami migdałów.
Czas pieczenia może ulec zmianie w zależności od wielkości kalafiora.Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy jest już dość miękki.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz