środa, 3 sierpnia 2016

Flaczki z boczniaków


Od dawna juz miałam ochotę ugotowac tak zachwalane mi flaczki z boczniaków,wiec kiedy dostałam koszyczek tych grzybów od razu wiedziałam co z nich przyrządzę.Zupa nie ustepuje smakiem tradycyjnym flakom a przygotowanie jej jest proste i szybkie.
Składniki:
1/2 kg boczniaków
bulion warzywny lub miesny
2 marchewki
pietruszka
spory kawałek selera
duza cebula
2 liscie laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
majeranek
sól
pieprz
ostra i słodka papryka
mielona gałka muszkatołowa
mielony imbir
2 łyzki oleju lub masła
 do zasmażki
łyzka mała roślinnego
duża łyżka mąki pszennej
woda

Wykonanie:
Warzywa obieramy i scieramy na tarce na grubych oczkach.
Cebule obieramy i siekamy w kostkę,wrzucamy na rozgrzane na głębokiej patelni masło,dodajemy umyte i pokrojone w paseczki boczniaki i smażymy kilka minut często mieszając.Przesmażone przekładamy do garnka  a na pozostałym tłuszczu obsmażamy przez chwilę starte warzywa.Dodajemy do grzybów i zalewamy bulionem,dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i pozostałe przyprawy i gotujemy 40 minut na niewielkim ogniu.
Na patelni rozgrzewamy masło roslinne dodajemy mąkę i ciągle mieszając smażymy na ciemno zloty kolor,ciągle mieszajac dolewamy zimną wodę ok szklanki ,lub półtorej i dokladnie łączymy ze soba mieszając.Zasmażke dolewamy do gotujacych sie flaków i jeszcze raz zagotowujemy mieszając.
Próbujemy i ew jeszcze doprawiamy ostrą papryka i solą.
 smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz