Pyszny, rozgrzewający,radujący oczy i duszę krem z marchwi.Słodycz marchewki przełamana nutą chili to coś dla prawdziwych smakoszy.Byłam zaskoczona że tak prosta zupa moze tak niebywle smakować.
Składniki:
5 marchewek
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
ok700 ml bulionu (może być z kostki)
sól
papryka ostra
olej
wykonanie:
Cebulę kroimy w kostkę i podsmazamy w garnku na dwóch łyżkach oleju,po chwili dodajemy obraną i pokrojoną w plasterki marchew i wycisnięty przez praskę czosnek i pokrojoną drobno papryczkę chili.Wszystko razem chwilę dusimy, mieszając, po czym zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem ok 30 minut.Następnie dodajemy łyżeczkę koncentratu mieszamy i blendujemy na gladki krem jesli zupa wydaje sie zbyt gęsta mozemy dodać trochę wody lub bulionu.doprawiamy do smaku solą i ewentualnie ostrą papryką.Podajemy z grzankami tostowymi lub ulubionymi dodatkami
smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz