Składniki:
0,5 kg polędwicy wołowej lub schabu wieprzowego
2 duże cebule
0,5 kg pieczarek
3 ogórki kiszone
bulion
koncentrat pomidorowy
śmietana
sól,pieprz
masło i olej do smażenia
Wykonanie:
mięso myjemy, osuszamy,kroimy na cienkie paseczki,solimy, pieprzymy i obsmażamy na patelni na mieszance oleju i masła.Smażymy na rumiano i przekładamy do garnka o grubszym dnie,zalewamy bulionem tak troche powyżej poziomu mięsa.Cebulę obieramy i kroimy w dużą kostkę,obsmażamy na tej samej patelni na pozostałym tłuszczu,obsmażona cebulę dodajemy do mięsa a na patelni smażymy obrane i pokrojone w pół plasterki pieczarki.Podsmażone dodajemy do mięsa i dusimy ok 40 minut.Jesli jest potrzeba dolewamy trochę bulionu.Po 40 minutach dodajemy dwie lub trzy łyżeczki koncentratu pomidorowego i dusimy jeszcze 40 minut.Trzy łyżki śmietany hartujemy kilkoma łyżkami gorącego sosu z duszenia mięsa,mieszamy i dolewamy do potrawy.Ogórki kroimy w kostke dodajemy do garnka,całość doprawiamy solą i pieprzem i chwilke jeszcze dusimy.
Gotowe danie podajemy z ryżem lub zjadamy z chlebkiem.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz