Ogórki na bardzo bardzo pikantnie, na 1000% zadowolą amatorów ostrych smaków.Pikantne z ledwo wyczuwalną nutą słodyczy.Jedząc je myslisz to juz ostatni a jednak wyciągasz ręke po następnego.Wciągające jak strzelanie z folii bąbelkowej ;) Idealnie pasują do przegryzanie slodkich wódeczek.
Naprawdę pyszne i tak naprawdę wbrew pozorom bardzo niewiele z nimi pracy.
Składniki:
3 kg ogórków
4 łyżki soli
2-3 łyżki sproszkowanej chili
2 główki czosnku
10 łyżek oleju
zalewa:
1,5 szk octu
1 kg cukru ,tak wiem wydaje się to zbyt duzo ale uwierzcie ten cukier jest bardzo mało wyczuwalny
wykonanie:
Ogórki myjemy i kroimy w połówki ,ćwiartki którw możemy przekroić jeszcze wpół jesli ogórki są dość duże.zasypujemy solą ,mieszamy i odstawiay na 6 godzin.(ja robie je wieczorem i zostawiam na całą noc)
Rano odcedzamy,wody z nich broń boże nie wylewamy tylko chowamy do lodówki.Odcedzone ogórki mieszamy z chili ,wrzucamy pokrojony czosnek(który rónie dobrze możemy obrać i pokroić wcześniejszego dnia wieczorem) i zalewamy gorącym olejem.Całość ładnie mieszamy i odstawiamy na 12 godzin lub do naszego powrotu z pracy ;)
Po tym czasie ogórki układamy w słoikach,dolewamy paprykowo olejową zalewę.
Gotujemy zalewę z 1 i 1/2 szk octu i 1 kg cukru zalewamy przygotowane ogórki i mocno zakręcamy.Jeśli zalewy octowo cukrowej mamy za mało uzupełniamy pozostałą wodą z ogórków. ,.
W zasadzie na tym etapie mozna zakończyć pracę ale ja dla pewności pasteryzuje je w gorącej wodzie jeszcze 5 minut.
Teraz mamy pewność ,że nasze ogórki są zabezpieczone przed psuciem się.
z podanej ilości wychodzi 10 słoiczków po dżemie.
jesli chcemy zrobić ogórki z podwójnej porcji dajemy 1i 1/2 kg cukru.
smacznego
Super pychota uwielbiam piekło w gębie he he polecam ale trzeba mieć naprawdę odporne gardło
OdpowiedzUsuńPozdrawiam szefową kuchni
dziekuję za pozdrowienia i równiez pozdrawiam .... choc miło by było wiedziec kogo :)
Usuńnaprawdę z 1 kg cukru ? wydaje mi sie to sporo
OdpowiedzUsuńTeż tak myślałam, że to bardzo dużo cukru ale w efekcie końcowym nie czuć tej słodyczy
UsuńA jak pokroić czosnek ?
OdpowiedzUsuńw plasterki
UsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńadwokat prawo budowlane rzeszow
OdpowiedzUsuńTen olej trzeba podgrzać tak? Bardzo gorący ma być ?
OdpowiedzUsuń