spis treści

piątek, 26 września 2014

kaszotto z kaszy jeczmiennej z suszonymi pomidorami i szpinakiem

na prośbę koleżanek z pracy,którym to danie bardzo smakowało.
Oryginalny przepis zaczerpnięty z bloga Dorota Smakuje


4 torebki kaszy jęczmiennej perłowej
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
słoik suszonych pomidorów w oleju
opakowanie mrożonego rozdrobnionego szpinaku
ok 1 litra gorącego bulionu
sól,pieprz

Cebulę siekamy w kosteczkę i dusimy na oleju z pomidorów,gdy cebulka sie ładnie zeszkli dodajemy czosnek przcisnięty przez praskę lub posiekany jak kto woli.
Chwilkę dusimy i wsypujemy kaszę z woreczków(surową) przesmażamy to ok minutki i dolewamy chochelkę gorącego bulionu,całość mieszamy i dodajemy kolejną chochelkę bulionu.Postępujemy tak aż kasza wchłonie bulion i będzie miękka.
Nastepnie dodajemy mrożony szpinak i pokrojone w kosteczkę pomidory.
dusimy aż szpinak się odmrozi i  woda z niego odparuje.
Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem
I zjadamy z apetytem ;)

smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz