spis treści

wtorek, 19 marca 2019

Gołąbki z mięsem i ryżem

Uwielbiam gołąbki kiedyś myślałam ,że są bardzo pracochłonne i trudne do zrobienia.Nic bardziej mylnego przy odrobinie organizacji są banalnie proste do zrobienia.

Składniki:
1kg mięsa mielonego
1,5 torebki ryżu ugotowanego na pół twardo
duża cebula
2 łyżki bułki tartej
sól,pieprz
kostka rosołowa
spora główka kapusty  włoskiej lub zwykłej białej

Wykonanie:
Ostrym nożem wycinamy z kapusty głąb,kapustę wkładamy do dużego gara zalewamy wodą doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kilka minut aż liście zmiękną i zaczną ładnie się oddzielać od główki.Wyjmujemy na talerz studzimy , delikatnie oddzielamy liście.
Cebulę siekamy w kostkę i smażymy na odrobinie oleju aż się zeszkli i odrobinę zbrązowieje.
W misce mieszamy mielone mięso z ryżem dodajemy przesmażoną cebulkę ,bułkę tartą solą i pieprzem.Wszystko dokładnie mieszamy.
Na każdy liść nakładamy łyżką farsz i ściśle  zawijamy

Dno garnka wykładamy pozostałymi liśćmi a na nie układamy zwinięte gołąbki.Zalewamy wodą tak żeby były przykryte  dodajemy kostkę rosołową i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem ok 2 godziny.
Podajemy polane sosem pomidorowym

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz