Do niedawna nie pokusiłabym sie o połączenie tymianku z ziemniakami, jednak sama się przekonałam, że tymianek znakomicie sie z nimi komponuje. A dodatek smażonej cebulki i czosnku idealnie podkreśla smak dania.
składniki:
5-6 ziemniaków
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła roślinnego
sól
tymianek suszony
wykonanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w posolonej wodzie na półtwardo, jakieś 15 min.Studzimy lekko.W tym czasie cebulkę siekamy w kostkę i szklimy na maśle, dodajemy posiekany lub wycisnięty przez praskę czosnek, solimy i posypujemy tymiankiem.Chwilę wszystko dusimy i dodajemy pokrojone w plasterki ziemniaki.Smażymy aż ziemniaczki zaczną się lekko rumienić.
Podajemy jako dodatek do mięs.
smacznego
Bez mięsa też dobre ;-)
OdpowiedzUsuń