spis treści

środa, 19 listopada 2014

Sajgonki

Czasem mam ochotę na coś innego,coś bardziej egzotycznego.Dziś wybór padł na sajgonki,nie sa tak pracochłonne jakby sie mogło wydawać a smakują nieziemsko.





Składniki
Papier ryżowy 2-3 opakowania
pół paczki makaronu ryżowego(ok.100 g)
30 dag mięsa mielonego
1 marchew pokrojona w cienkie słupeczki
1 cebula pokrojona w pióra
3 garscie mieszanki chińskiej(mrozonki warzywnej)
łyżeczka wegety
4  łyżki sosu sojowego ciemnego
pieprz




Makaron zalewamy wrzątkiem w misce i odstawiamy pod przykryciem na jakieś 4-5 minut.Następnie odlewamy wodę a makaron kroimy w mniejsze kawałki.
Rozgrzewamy wok lub patelnie
wlewamy olej i podsmażamy mielone mięso,marchwekę i cebulę.Gdy wszystko się ładnie podsmaży dodajemy mieszankę chińską ,smażymy mieszając dodajemy odcedzony i pokrojony makaron,wlewamy sos sojowy,doprawiamy wegetą i pieprzem.dusimy wszystko chwilę i probujemy jesli jest mało slone dolewamy sosu sojowego lub wegety.
Odstawiamy do ostygnięcia.

Na duży płaski talerz nalewamy goracej wody zanurzamy na chwilę papier ryżowy (pojedyńcze arkusze nie wszystkie naraz) i rozkladamy delikatnie na drugim talerzu nakladamy po łyżce lub dwie farszu i zwijamy prawie jak gołąbki ;)
zawinięte  odstawiamy na jakieś 20 minut żeby ładnie obeschły inaczej będą pryskać podczas smażenia
Obeschnięte wrzucamy pojedynczo  na kilka minut na gorący olej lub smażymy we frytownicy.

podajemy  z sosem chili slodko -ostrym ,ryżem i surówką z kapusty pekińskiej lub inna ulubioną

smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz