Kolejna propozycja na domową wędlinkę.Dodatek majonezu sprawia ,że schab jest mięciutki,wilgotny i delikatny.Naprawdę pyszny i tak prosty do zrobienia,że nawet dziecko sobie poradzi.
Składniki:
kawałek schabu
2 łyżki majonezu
1 łyżka cukru
1,5 łyżki soli
pieprz,papryka
ziele angielskie
liść laurowy
zioła prowansalskie
Wykonanie :
wszystkie przyprawy i majonez zalewamy wodą,mieszamy i wkładamy mięso(wody tyle żeby mięso było przykryte) i gotujemy wszystko razem 15minut (od chwili zagotowania).Odstawiamy do wystygnięcia w wodzie w której się gotował.
Drugiego dnia o tej samej porze znów gotujemy 15minut i znów zostawiamy do wystygnięcia
Trzeciego dnia o tej samej porze wyjmujemy z zalewy osuszamy i gotowe.
Smacznego
spis treści
▼
poniedziałek, 18 lutego 2019
niedziela, 17 lutego 2019
Rogaliki z serka białego z marmoladą
Przepyszne rogaliki z ciasta z białym serem idealne do kawy.Bardzo szybko się robią a z ciastem bardzo dobrze się pracuje.
Składniki:
30 dag mąki pszennej
25 dag białego sera
25 dag margaryny
1 jajo
szczypta soli
marmolada
cukier puder do posypania
Wykonanie :
Mąkę siekamy z margaryną i szczyptą soli,dodajemy przetarty przez praskę ser i połowę jajka.Wszystko szybko wyrabiamy w razie potrzeby dodajemy więcej mąki.Wyrobione ciasto wałkujemy na placki na ok. 0,5 cm grubości,kroimy w kwadraty 7 na 7 cm na każdym kładziemy pół łyżeczki marmolady.Zwijamy w rulon nadajemy kształt rogalika.Wierzch smarujemy resztą jajka.Pieczemy w 180 stopniach na jasno złoty kolor.Gorące posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego
Składniki:
30 dag mąki pszennej
25 dag białego sera
25 dag margaryny
1 jajo
szczypta soli
marmolada
cukier puder do posypania
Wykonanie :
Mąkę siekamy z margaryną i szczyptą soli,dodajemy przetarty przez praskę ser i połowę jajka.Wszystko szybko wyrabiamy w razie potrzeby dodajemy więcej mąki.Wyrobione ciasto wałkujemy na placki na ok. 0,5 cm grubości,kroimy w kwadraty 7 na 7 cm na każdym kładziemy pół łyżeczki marmolady.Zwijamy w rulon nadajemy kształt rogalika.Wierzch smarujemy resztą jajka.Pieczemy w 180 stopniach na jasno złoty kolor.Gorące posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego