Zapiekanka podpatrzona na tescowej kuchni na stałe zagościła w moim domu .Jest prosta i szybka w przygotowaniu a do tego po prostu pyszna.
składniki:
opakowanie makaronu kokardki
2 papryki
2 cebule
3 ząbki czosnki
1 puszka pomidorów bez skórki
200-250 g kiełbasy chorizo
żółty ser
olej do smażenia
sól, pieprz
wykonanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie,odcedzamy i przelewamy zimna wodą.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej,dodajemy cebule pokrojoną w cieniutkie piórka,pokrojona w paseczki paprykę i dusimy aż cebule się zaszkli.Nastepnie wyciskamy 3 ząbki czosnku dodajemy pokrojone w cienkie półplasterki chorizo i pomidory z puszki.Całość gotujemy ok 15 minut.Gdy sos zbyt mocno odparuje możemy dodać troche gotowanej wody.Całość solimy , pieprzymy i mieszamy z ugotowanym makaronem.Wkładamy do naczynia żaroodpornego posypujemy tartym serem i zapiekamy w gorącym piekarniku 15-20 minut aż ser się ładnie roztopi.
smacznego
spis treści
▼
niedziela, 8 listopada 2015
sobota, 7 listopada 2015
domowe rafaello
Ostanio w fejsbukowej grupie kulinarnej zapanowała moda na domowe rafaello,nie bylo dnia ,żeby ktos tego nie przygotował i nie chwalił jakie to pyszne.Skusiłam się i ja o zrobienie tych słodkości bo oryginalne rafaello wprost uwielbiam.
To co wyszlo jest bardzo dobre i bardzo przypomina smak prawdziwego więc pewnie jeszcze nie raz pojawi sie na moim stole :)
Składniki
migdały (opakowanie 200g)
20 dag wiórek kokosowych
20 dag masła
18-20 dag cukru
25 dag pełnego mleka w proszku
125ml wody
wykonanie:
Cukier rozpuszczamy w gorącej gotowanej wodzie i odstawiamy do calkowitego wystygnięcia.
Do wystudzonej wody dodajemy 10dag wiórek kokosowych, mleko w proszku i miekkie masło.Całość chwile miksujemy lub mieszamy dokladnie łyżką i masę odstawiamy do lodówki na minimum godzinę,
W tym czasie migdała sparzamy gorącą wodą i obieramy ze skórki.
Gdy masa już stwardnieje formujemy niewielkie kuleczki w środek wkładamy migdał i obtaczamy w pozostałych wiórkach kokosowych. gotowe kuleczki wkladamy ponownie do lodówki na jakieś 3 godziny.
Polecam robić naprawdę małe kuleczki gdyż większe będą troszkę zapychające.Ale to juz jak kto lubi ;)
smacznego
To co wyszlo jest bardzo dobre i bardzo przypomina smak prawdziwego więc pewnie jeszcze nie raz pojawi sie na moim stole :)
Składniki
migdały (opakowanie 200g)
20 dag wiórek kokosowych
20 dag masła
18-20 dag cukru
25 dag pełnego mleka w proszku
125ml wody
wykonanie:
Cukier rozpuszczamy w gorącej gotowanej wodzie i odstawiamy do calkowitego wystygnięcia.
Do wystudzonej wody dodajemy 10dag wiórek kokosowych, mleko w proszku i miekkie masło.Całość chwile miksujemy lub mieszamy dokladnie łyżką i masę odstawiamy do lodówki na minimum godzinę,
W tym czasie migdała sparzamy gorącą wodą i obieramy ze skórki.
Gdy masa już stwardnieje formujemy niewielkie kuleczki w środek wkładamy migdał i obtaczamy w pozostałych wiórkach kokosowych. gotowe kuleczki wkladamy ponownie do lodówki na jakieś 3 godziny.
Polecam robić naprawdę małe kuleczki gdyż większe będą troszkę zapychające.Ale to juz jak kto lubi ;)
smacznego