spis treści
▼
sobota, 28 lutego 2015
Pierś indyka w pomarańczach
Nie przepadam za sztucznymi sklepowymi wędlinami w których nie wiadomo co tak naprawde jest i jaka jest w nich zawartość mięsa.Dlatego wolę je robić sama,kupić kawałek ładnego mięsa ,doprawić ulubionymi przyprawami i upiec.Smak takiej domowej wędliny jest nie porównania z tym co dostajemy w sklepie.
składniki
1,2 kg piersi z indyka
sól
pieprz ziołowy
papryka słodka
majeranek
sok z jednej pomarańczy
3 łyżki oleju
ponadto
siatka masarska lub sznurek do obwiązania mięsa
naczynie żaroodporne
Mięso myjemy,osuszamy i nacieramy przyprawami, wkładamy do siatki masarskiej ,lub obwiazujemy sznurkiem bawełnianym.Odstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę.Po tym czasie wkładamy mięso do naczynia żaroodpornego dodajemy olej i polewamy sokiem z pomarańczy,naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika.Pieczemy ok 1,5 godziny w temperaturze 180-200 stopni.
smacznego
środa, 25 lutego 2015
3 bit
3 bit to ciasto dla wszystkich milosników słodyczy ale niekoniecznie lubiacych lub umiejących pieczenie.Herbatniki przekladane masą krówkową,kremem karpatkowym a na wierzchu delikatna bita smietana obsypana wiórkami tartej mlecznej czekolady.Ciasto robi się bajecznie łatwo i bajecznie szybko a smakuje po prostu ....bajecznie ;)
składniki
Duża paczka herbatników 330 g(tak ok 75 sztuk)
gotowa masa kajmakowa krówkowa w puszce (bo kto by się bawił w wielogodzinne gotowanie skondensowanego slodzonego mleka)
śmietana kremówka 36% 500ml
3 łyzki cukru pudru
ok 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilosci gorącej wody
krem karpatkowy
1,5 szk mleka
1 czubata łyżka mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
3/4 szk cukru
1 żółtko
1 kostka margaryny
wykonanie
zaczynamy od ugotowania budyniu na krem karpatkowy.
W połowie szklanki mleka rozrabiamy mąki z cukrem waniliowym.
Pozostałą ilość mleka(1 szk) gotujemy i do gotujacego sie mleka wlewamy rozrobioną makę.Mieszamy i gotujemy chwilę na małym ogniu aż masta zgęstnieje i zpozbędzie sie ''surowizny''
uwaga lubi sie przypalać.
Budyń zostawiamy do całowitego wystudzenia.
Kostkę margaryny ucieramy z żółtkiem i ciągle ucierając dodajemy po łyżce zimnego budyniu.
Dużą blachę do ciasta wykladamy pierwszą warstwą herbatników,na nie rozsmarowujemy masę krówkową,którą możemy wczesniej chwilę podgrzac w gorącej wodzie,wtedy łatwiej ja rozsmarować.Na masie krówkowej układamy drugą warstwę herbatników a na nie dajemy krem karpatkowy.Na niego znów układamy herbatniki i na koniec wykladamy śmietanę ubitą z cukrem pudrem i żelatyną.
Wierzch ciasta posypujemy wiórkami czekolady
Ciasto najlepiej smakuje i dobrze sie kroi po kilku godzinach spędzonych w lodówce,kiedy to herbatniki stana się miękkie.dlatego najlepiej przygotować je dzień wczesniej.
smacznego
składniki
Duża paczka herbatników 330 g(tak ok 75 sztuk)
gotowa masa kajmakowa krówkowa w puszce (bo kto by się bawił w wielogodzinne gotowanie skondensowanego slodzonego mleka)
śmietana kremówka 36% 500ml
3 łyzki cukru pudru
ok 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilosci gorącej wody
krem karpatkowy
1,5 szk mleka
1 czubata łyżka mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
3/4 szk cukru
1 żółtko
1 kostka margaryny
wykonanie
zaczynamy od ugotowania budyniu na krem karpatkowy.
W połowie szklanki mleka rozrabiamy mąki z cukrem waniliowym.
Pozostałą ilość mleka(1 szk) gotujemy i do gotujacego sie mleka wlewamy rozrobioną makę.Mieszamy i gotujemy chwilę na małym ogniu aż masta zgęstnieje i zpozbędzie sie ''surowizny''
uwaga lubi sie przypalać.
Budyń zostawiamy do całowitego wystudzenia.
Kostkę margaryny ucieramy z żółtkiem i ciągle ucierając dodajemy po łyżce zimnego budyniu.
Dużą blachę do ciasta wykladamy pierwszą warstwą herbatników,na nie rozsmarowujemy masę krówkową,którą możemy wczesniej chwilę podgrzac w gorącej wodzie,wtedy łatwiej ja rozsmarować.Na masie krówkowej układamy drugą warstwę herbatników a na nie dajemy krem karpatkowy.Na niego znów układamy herbatniki i na koniec wykladamy śmietanę ubitą z cukrem pudrem i żelatyną.
Wierzch ciasta posypujemy wiórkami czekolady
Ciasto najlepiej smakuje i dobrze sie kroi po kilku godzinach spędzonych w lodówce,kiedy to herbatniki stana się miękkie.dlatego najlepiej przygotować je dzień wczesniej.
smacznego
poniedziałek, 23 lutego 2015
chrupki z ciecierzycy
Na taką zdrową przekąskę, już jakiś czas temu natknęła sie moja córcia i od tego czasu męczyła mnie,żeby to wypróbować.Za pierwszym razem sie nie udało bo nie pamiętając przepisu kupiłam zamiast ciecierzycy,puszkę soczewicy.Na to co wyszlo mi po upieczeniu tego spuśćmy zasłone milczenia.Tak więc nadeszła pora na podejście numer dwa.Pamiętając sromotna porażkę z pierwszego razu ,poszłam trochę na skróty i kupiłam ciecierzycę w puszce.Odpusciłam sobie moczenie jej przec całą noc ,gotowanie i studzenie.Ale przecież, skoro mozna sobie ułatwic życie to czemu z tego nie skorzystac ,prawda?
Suma sumarum,chrupki okazały sie całkiem niezłe i napewno zrobie je jeszcze nie raz,zamiast tych strasznie niezdrowych ale tak wciagających chipsów.
Skladniki
puszka ciecierzycy
sól pieprz
ostra papryka
slodka papryka
lub/i ulubione przyprawy typu czosnek,wszelkiego rodzaju zioła
2 łyzki oleju
wykonanie
Ciecierzycę odsączamy z zalewy i lekko osuszamy.W misce mieszamy olej i wszystkie dodatki przyprawowe,dodajemy ciecierzycę i dokładnie wszystko mieszamy.Nastepnie wykładamy to na blachę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 20 minut.Kilkakrotnie mieszamy ,żeby sie równo zrumieniły i gotowe mozna wcinac po ostudzeniu.
smacznego
Suma sumarum,chrupki okazały sie całkiem niezłe i napewno zrobie je jeszcze nie raz,zamiast tych strasznie niezdrowych ale tak wciagających chipsów.
Skladniki
puszka ciecierzycy
sól pieprz
ostra papryka
slodka papryka
lub/i ulubione przyprawy typu czosnek,wszelkiego rodzaju zioła
2 łyzki oleju
wykonanie
Ciecierzycę odsączamy z zalewy i lekko osuszamy.W misce mieszamy olej i wszystkie dodatki przyprawowe,dodajemy ciecierzycę i dokładnie wszystko mieszamy.Nastepnie wykładamy to na blachę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 20 minut.Kilkakrotnie mieszamy ,żeby sie równo zrumieniły i gotowe mozna wcinac po ostudzeniu.
smacznego
środa, 11 lutego 2015
Oponki serowe
Jakoś nie miałam dziś siły i czasu ,żeby upiec na Tłusty Czwartek pączki ale ,żeby tradycji stało się zadość upiekłam serowe oponki.A pączki zrobię i tak ... kiedyś ... gdy będę mieć dla nich więcej czasu.
składniki:
500 dag sera białego
3 szklanki mąki ( gdy ciasto będzie tego wymagało dodać więcej)
3 jaja
3 łyzki smietany
3 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliwego
1,5 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia
olej do smażenia
wykonanie
Jaja miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym,dodajemy ser i smietanę, potem dodajemy mąkę z sodą lub proszkiem do pieczenia.Wyrabiamy na gładkie ciasto (musi odchodzić od dloni)Nastepnie ciasto rozwałkowac na grubośc ok 1 cm i wykrawać szklanką duże kółka a w nich na środku kieliszkiem małe kółeczka.Krążki smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.Usmazone wyjmujemy na papierowy ręcznik ,żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.Gotowe posypujemy cukrem pudrem.
smacznego
składniki:
500 dag sera białego
3 szklanki mąki ( gdy ciasto będzie tego wymagało dodać więcej)
3 jaja
3 łyzki smietany
3 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliwego
1,5 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia
olej do smażenia
wykonanie
Jaja miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym,dodajemy ser i smietanę, potem dodajemy mąkę z sodą lub proszkiem do pieczenia.Wyrabiamy na gładkie ciasto (musi odchodzić od dloni)Nastepnie ciasto rozwałkowac na grubośc ok 1 cm i wykrawać szklanką duże kółka a w nich na środku kieliszkiem małe kółeczka.Krążki smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.Usmazone wyjmujemy na papierowy ręcznik ,żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.Gotowe posypujemy cukrem pudrem.
smacznego
niedziela, 8 lutego 2015
pączki angielskie
Tłusty czwartek już za chwilę,mam dla was przepis na szybciutkie ale bardzo smaczne pączki z serka homogenizowanego.
składniki:
1 serek homogenizowany (200g)
1 szk mąki
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olej do smażenia
wykonanie
W misce dokladnie mieszamy wszystkie składniki na gładką masę.Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej smietany. Olej rozgrzewamy w szerokim garnku.Porcje ciasta nakładamy łyżeczką na rozgrzany tłuszcz,który nie powinien być zbyt gorący bo pączki spala sie z wierzchu w srodku pozostając surowe.Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.
smacznego
składniki:
1 serek homogenizowany (200g)
1 szk mąki
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olej do smażenia
wykonanie
W misce dokladnie mieszamy wszystkie składniki na gładką masę.Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej smietany. Olej rozgrzewamy w szerokim garnku.Porcje ciasta nakładamy łyżeczką na rozgrzany tłuszcz,który nie powinien być zbyt gorący bo pączki spala sie z wierzchu w srodku pozostając surowe.Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.
smacznego
czwartek, 5 lutego 2015
Pancakes
Co przygotować na rodzinne śniadanie gdy otwieramy szafkę i pierwsze co nam sie rzuca w oczy ,to butelka pełna słodyczy syropu klonowego?Oczywiście nasz wybór pada na amerykańskie nalesniki czyli pancakes.
składniki:
szklanka mleka
szklanka mąki pszennej
2,5 łyżki cukru
2 łyżki oleju
1 jajo
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
wykonanie:
W misce rozbijamy jajo i mieszamy je z cukrem na gładką masę,dodajemy mleko i olej mieszamy trzepaczką aż do powstania piany.Następnie dodajemy mąkę,proszek do pieczenia i sól ,wszystko mieszamy na gladką masę trochę gęstszą niż na nalesniki.Smażymy niewielkie placuszki na rozgrzanej patelni na cieniutkiej warstwie oleju.
Podajemy posypane cukrem pudrem lub polane syropem klonowym.
smacznego
składniki:
szklanka mleka
szklanka mąki pszennej
2,5 łyżki cukru
2 łyżki oleju
1 jajo
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
wykonanie:
W misce rozbijamy jajo i mieszamy je z cukrem na gładką masę,dodajemy mleko i olej mieszamy trzepaczką aż do powstania piany.Następnie dodajemy mąkę,proszek do pieczenia i sól ,wszystko mieszamy na gladką masę trochę gęstszą niż na nalesniki.Smażymy niewielkie placuszki na rozgrzanej patelni na cieniutkiej warstwie oleju.
Podajemy posypane cukrem pudrem lub polane syropem klonowym.
smacznego
poniedziałek, 2 lutego 2015
leśny mech
Od dawna już miałam ochotę wypróbować to słynne ciasto ze szpinakiem ale gdy tylko postanawiałam je zrobić ,moja rodzinka podnosiła głośny sprzeciw.Bo jak to??? Placek na słodko i szpinak??? to niemozliwe,to napewno nie jadalne,niedobre,okropne i już Oni tego nie będą jedli.
Aż wreszcie powiedziałam koniec marudzenia,robię ciasto i będziecie je jedli z apetytem ;)
I nie myliłam się.
Ciasto wyszło pyszne,leciutkie,wilgotne, nie za słodkie a smaku szpinaku prawie nie dawało się wyczuć.
Z satysfakcją patrzyłam jak rodzinka wsuwa ciacho zachwalając jakie to ono pyszne.Smakowało nawet mojemu połówkowi ,który za ciastami nie przepada.
Składniki
opakowanie 450g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
2 szklanki mąki krupczatki
1 czubata szk cukru
1 szk oleju
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
500ml smietany kremówki 36%
3 łyzki cukru pudru
2 śmietan-fixy
(nastepnym razem dodam troszkę rozpuszczonej żelatyny)
owoc granatu
wykonanie
Szpinak rozmrażamy odciskamy lekko z nadmiaru wody i blendujemy ( nie jest to czynność konieczna ale wydaje mi się ,że przez to smak szpinaku stał sie jeszcze mniej wyczuwalny a i zyskał na tym wygląd ciasta)
W misce ubijamy na gęstą masę jajka z cukrem,ubijając dolewamy cienką strużką olej,dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i na sam koniec dodajemy szpinak.Całość mieszamy,i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy.
Ciasto pieczemy w 180 stopniach 50-60 minut. do tzw suchego patyczka.
Studzimy i odcinamy wierzch ciasta (niezbyt dużo) ścięty wierzch rozkruszamy na talerzyku.
Smietanę ubijamy na sztywno dodając cukier puder i smietan fixy.
Polecam dodać rozpuszczone w niewielkiej ilosci wody i wystudzone 2 łyżeczki żelatyny co dodatnio wplynie na konsystencję smiatany.
Ubitą smiatanę wykladamy na ciasto, posypujemy rozkruszonym ciastem i lekko dociskamy je dlońmi. Wierzch dekorujemy pestkami granatu .
smacznego
Aż wreszcie powiedziałam koniec marudzenia,robię ciasto i będziecie je jedli z apetytem ;)
I nie myliłam się.
Ciasto wyszło pyszne,leciutkie,wilgotne, nie za słodkie a smaku szpinaku prawie nie dawało się wyczuć.
Z satysfakcją patrzyłam jak rodzinka wsuwa ciacho zachwalając jakie to ono pyszne.Smakowało nawet mojemu połówkowi ,który za ciastami nie przepada.
Składniki
opakowanie 450g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
2 szklanki mąki krupczatki
1 czubata szk cukru
1 szk oleju
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
500ml smietany kremówki 36%
3 łyzki cukru pudru
2 śmietan-fixy
(nastepnym razem dodam troszkę rozpuszczonej żelatyny)
owoc granatu
wykonanie
Szpinak rozmrażamy odciskamy lekko z nadmiaru wody i blendujemy ( nie jest to czynność konieczna ale wydaje mi się ,że przez to smak szpinaku stał sie jeszcze mniej wyczuwalny a i zyskał na tym wygląd ciasta)
W misce ubijamy na gęstą masę jajka z cukrem,ubijając dolewamy cienką strużką olej,dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i na sam koniec dodajemy szpinak.Całość mieszamy,i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy.
Ciasto pieczemy w 180 stopniach 50-60 minut. do tzw suchego patyczka.
Studzimy i odcinamy wierzch ciasta (niezbyt dużo) ścięty wierzch rozkruszamy na talerzyku.
Smietanę ubijamy na sztywno dodając cukier puder i smietan fixy.
Polecam dodać rozpuszczone w niewielkiej ilosci wody i wystudzone 2 łyżeczki żelatyny co dodatnio wplynie na konsystencję smiatany.
Ubitą smiatanę wykladamy na ciasto, posypujemy rozkruszonym ciastem i lekko dociskamy je dlońmi. Wierzch dekorujemy pestkami granatu .
smacznego
niedziela, 1 lutego 2015
Piersi kurczaka w marchewce
Gdy już znudzą się wszelkie kotlety ,nuggetsy i tym podobne przypominam sobie o tym kurczaku w marchewce.Choć moja rodzinka go uwielbia staram sie nie serwowac go im zbyt często ,żeby im sie nie przejadł i pozostał takim daniem na specjalne okazje,gdy chcę im zrobic cos szczególnie dobrego.
Składniki
1 duży podwójny filet z kurczaka
6 marchewek
łyżeczka cukru
ok łyżeczki soku z cytryny, no może dwie
sól,pieprz
olej
mąka
woda
przygotowanie
Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę tak mniej wiecej wielkości połowy pudełka zapałek.Marchew myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.Pokrojone mięso obsmażamy na gorącym oleju ,wyjmujemy i odstawiamy na chwilę.Na tą samą patelnię wrzucamy pokrojoną marchew i smazymy ją kilka minut mieszając.Nastepnie skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy łyżeczkę cukru,jeszcze chwilę wszystko smażymy ,dodajemy mięso i zalewamy wodą tak aby wszystko było przykryte.Całość doprowadzamy do wrzenia ,nakrywamy pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu jakieś 40 minut.Po tym czasie rozprowadzamy mąkę zimną wodą i zagęszczamy naszą potrawę.Na koniec pozostaje tylko doprawić do smaku solą i pieprzem.
smacznego
Składniki
1 duży podwójny filet z kurczaka
6 marchewek
łyżeczka cukru
ok łyżeczki soku z cytryny, no może dwie
sól,pieprz
olej
mąka
woda
przygotowanie
Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę tak mniej wiecej wielkości połowy pudełka zapałek.Marchew myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.Pokrojone mięso obsmażamy na gorącym oleju ,wyjmujemy i odstawiamy na chwilę.Na tą samą patelnię wrzucamy pokrojoną marchew i smazymy ją kilka minut mieszając.Nastepnie skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy łyżeczkę cukru,jeszcze chwilę wszystko smażymy ,dodajemy mięso i zalewamy wodą tak aby wszystko było przykryte.Całość doprowadzamy do wrzenia ,nakrywamy pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu jakieś 40 minut.Po tym czasie rozprowadzamy mąkę zimną wodą i zagęszczamy naszą potrawę.Na koniec pozostaje tylko doprawić do smaku solą i pieprzem.
smacznego